Gerookte Ham

Gerookte ham van eigen Pietrain varken

Werelds. Afgelopen December slachtten we onze Pietrainvarkens. Vakman Tiemen Visser uit Lunteren slachtte de dieren en maakte naast de gebruikelijke zaken rookworst, gerookt buikspek maar rookte ook een ham voor me. Die ham heeft de hele winter en dit voorjaar op een droge plek op de deel gehangen. Elke paar weken veegde ik de schimmels er van af en zag hoe het vlees indroogde, op de buitenkant verschenen zoutkristallen. Dit weekeinde hebben we de ham voorzichtig aangesneden. Wat een smaak; geweldig… Ik vraag me nu af wat het effect is van andere houtsoorten om te roken etc. Drie weken geleden zijn weer nieuwe varkens in het hok gegaan en de biggen mogen binnenkort de wei in om zich vol te proppen met wat daar en onder de eiken te vinden is. Wordt vervolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *